preskoči na sadržaj
Hrvatski kutak
Recenzija filma "Povratak posljednjeg"

Recenzija filma

  Povratak posljednjeg je kratkometražni dokumentarni film u trajanju od 44 minute u režiji Igora Paulića. Scenarij su napisali Paulić i Oleg Mandić, koji je ujedno i protagonist. Premijera filma održala se u siječnju 2013. godine i Art-kinu u Rijeci.

  Film dvjema paralelnim radnjama prikazuje život Olega Mandića, koji se nakon sedamdeset godina vraća u Auschwitz gdje je kao jedanaestogodišnji dječak proveo osam mjeseci.

Prva radnja se odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata i ona je predočena fotografijama i snimkama iz toga vremena. Prizore doživljavamo očima dječaka bačenog u ralje logorske discipline. Dječak je bio obilježen crvenim trokutom na kuti i brojem 189488 na ruci. Tako su autori sugestivno predstavili nevažnost ljudske osobe. Mislimo da bi bilo bolje ovaj dio dočarati rekonstrukcijom ponižavajuće atmosfere u kojem se našlo ljudsko biće.

Druga radnja prati protagonista kao našeg suvremenika koji se vraća na mjesto iz svojih noćnih mora. Ovakav pristup gledatelju ne daje prostora za emocionalnu distancu, uronjeni smo u ono što se događalo kao da smo to i sami doživjeli. To je hvalevrijedan postupak, iako su Mandićevi monolozi u krupnom planu, koji kao takvi izazivaju intimnost, djelovali jednolično i pomalo previše suzdržano. U ponekim kadrovima pripovjedač teško suzdržava emocije, no prevladao je hladni ton njegova govora. To nas potiče na pitanje : žalimo li mi dječaka više nego sadašnji pripovjedač ? Bez sumnje mu je bilo teško progovoriti o tako brutalnom iskustvu, ali nedostaje još malo iskrenosti, koja bi u gledatelju pobudila više suosjećanje nego grižnje savjesti.

  Redatelj Igor Paulić ne štedi svoje gledatelje, stoga Mandić pripovjeda o majci koja je tri dana morala nositi mrtvo djete u naručju i kako je sa svojom majkom morao slagati mrtva, smrznuta tijela poput cjepanica. U kombinaciji s Mandićevom smirenošću, tako sirov način naracije izaziva jak osjećaj nelagode.

Povratak posljednjeg je težak, uznemiravajuć film koji ostavlja gorak okus, ali njegova priča o nesretnoj sudbini jednog dječaka nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Božić Matija,Smajić Selma i Softić Kevin; 3.M

CercaCalendario
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Bacheca

Links
Scuola
 • MZOŠ
 • Carnet
 • Carnet portal za škole
 • AZOO
 • E-dnevnik

Altro
 • CNI
 • UP Trieste


Ispis statistike od 22. 8. 2013.

Ukupno: 50130
preskoči na navigaciju